Sommaren - Eldelementet

v.22 - v.31

Eldelementet
Elden är född ur trä och representerar höjdpunkten av allting – den högsta positionen, det absoluta målet, det avslutande penseldraget, en tid för att fira. 

Det är inte svårt att föreställa sig färgen röd när man tänker på eld. Detta element representerar mitt på dagen, när vi har som mest energi. Vi är helt enkelt mer kreativa och produktiva under dessa timmar. Hjärtat som pumpar runt vårt blod är som mest aktivt och påverkat av eldelementet. Det är hjärtat som har mest inflytande på vårt sinne och medvetna tankar. Detta organ är också som mest sårbart. Om vi öppnar upp vårt hjärta släpper vi in både glädje och sorg.
Naturen
Vad händer i naturen just nu? Hur ser det ut i din balkonglåda, trädgården, parken, skogen, ute på åkern mm? Vilka djur ser/hör du? Vilka färger och dofter kan du förnimma? Vad kan vi hitta i naturen att äta?
Maten
Ät mat som håller dig kall, lätt och aktiv: vattenbaserad och färsk mat och massor med friskt vatten. Kryddor och mat som har en lite besk smak har en lugnande och kylande effekt och skingrar stress och hetta.
Relationer
Detta element ger oss kapaciteten till meningsfulla relationer. En person som domineras av eldelementet uppfattas som en person som tycker om att möta och prata med människor. De älskar att skratta, de är utåtriktade och hängivna med en stor portion humor.
Du själv och livet
Huvudfunktionen för hjärtat är att försörja vår själ, shen. Det sägs att vår shen, fångar in känslor från alla våra element/organ och att shen är kejsare över vårt sinne. Så när kejsaren är i balans känner vi oss fridfulla, glada och utstrålar värme. Vi blir mer utåtriktade och vänliga.

En ”eldperson” njuter av alla sina sinnen, tycker om att leva här och nu och oroar sig inte för framtiden. Eldelementet håller vårat medvetande vid liv och hjälper att formulera oss intelligent och kreativt i visioner och projekt.
Träning
All träning som får upp pulsen är extra bra nu på sommaren. Det är nu du har energi och kraft. Låt hjärtat få jobba lite extra med att pumpa runt allt blod i kroppen. Varför inte pröva på afrikans dans, salsa eller liknande och låta dig inspireras av härlig rytmisk musik! Och varför inte göra det tillsammans med andra.Värm gärna upp och varva ner med lite qigong.

Träna gärna extra mycket yoga, kanske med lite mer intensitet än övriga året, och låt kroppen känna hur värmen byggs upp inifrån. Några solhälsningar varje morgon kan också vara en lämplig rutin att börja med. Värm gärna upp och varva ner med lite qigong.

Värm gärna upp och varva ner med lite qigong.

Läs mer om sommaren