Våren - Träelementet

v.22 - v.31

Träelementet
Trä är vårens element och representerar allt som växer upp både bokstavligt och bildligt. Det står också för morgonen, uppvaknandet och födelse. Varje handling vi gör är ett resultat av en tanke. Förverkligandet av denna tanke beror på styrkan av vårt eget träelement.
Ursprunget till tanken kommer från vattnets element. Det föregår och när/föder träelementet och är också med vid begynnelsen. Den kreativa fasen av olika projekt vi utför representeras av träelementet vilket påverkar våra beslut och hjälper oss att se framåt. Om vi har stagnation i detta element blir vi obeslutsamma, får sämre syn och vision samt låg kreativitet. Detta leder i sin tur till frustration, irritation, och brist på riktning i livet. Däremot om vi har ett starkt träelement har vi lätt för att hitta fokus, vi kan se vårt projekt och hur det leder till ett resultat så att vi kan möjliggöra våra drömmar och visioner.
Naturen
Vad händer i naturen just nu? Hur ser det ut i din balkonglåda, trädgården, parken, skogen, ute på åkern mm? Vilka djur ser/hör du? Vilka färger och dofter kan du förnimma? Vad kan vi hitta i naturen att äta?
Kosten
Kroppen kan behöva en rensning och rening så här års. Det är därför lämpligt att dra ner på eller helt undvika alkohol, kaffe och mat som innehåller mycket fett. Undvik friterad och stekt mat. Ät istället mycket vårgrönt, gärna wokat eller ångkokt. Levern älskar fräsch och färsk mat!
Relationer
När/om du blir arg, irriterad eller frustrerad på någon, ta en paus, gå ut på en promenad, boxa en kudde, skuggboxas eller något liknande. Få ur dig din ilska och bespara dig och din omgivning kommentarer du ångrar och dåliga beslut. Därefter kan du ta itu med problemet, om det finns kvar, något mer sansad och balanserad. Kom även ihåg att skratta - själv och tillsammans med familj och vänner!
Du själv och livet
Följ naturens nyskapande krafter och känn hur du fylls med energi, entusiasm och lust att ta tag i saker och ting. Varför inte vårstäda i garderoben eller någon annanstans. Ta det gärna i omgångar så det inte bli övermäktigt. Du behöver din vila och pauser likväl. Din förmåga till motivation, planera, vara kreativ och ha mål hjälper dig på vägen att uppnå och utveckla, vad det nu kan vara för just dig. För att vara i harmoni med träets element behövs en känsla och ett driv att "växa", en förmåga att kunna ta beslut men även kunna vara flexibel.
Träning
Börja gärna dagen med en promenad, eller qigong. Regelbundna promenader eller träning får oss ofta lugnare och lättare i sinnet. Det är därför utmärkt när man känner sig irriterad, arg eller frustrerad. Fysisk aktivitet är även bra för att rensa sinnet, lösa upp blockeringar och helt enkelt se klarare på livet. I träningsformer som yoga, qigong/taichi kan du gärna fokusera på att jorda och grunda dig. Sidböjande positioner är bra och överhuvudtaget muskelstärkande och stretchande övningar. Kom bara ihåg att du behöver din vila och återhämtning för att orka vara i form.

Läs mer om våren och livet